ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Αεροδρόμιο "Μακεδονία"

Πλήρως αυτοματοποιημένο parking για το αεροδρόμιο “Μακεδονία”

Το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, ο Κρατικός Αερολιμένας Θεσσαλονίκης “Μακεδονία” εμπιστεύθηκε την SCAN για να οργανώσει το parking του, μια τεράστια, ανοιχτού τύπου, εγκατάσταση με πάνω από 2.000 θέσεις.

Προκλήσεις

Η συστηματική συνεργασία αεροδρομίου και SCAN ήταν αναγκαία, καθώς η συγκεκριμένη εγκατάσταση, στη μορφή που ήταν αρχικά, αντιμετώπιζε δύο βασικά προβλήματα τα οποία έπρεπε οπωσδήποτε να επιλυθούν. Το πρώτο ήταν η ελλειμματική υποδομή και η μειωμένη προσφορά στάθμευσης σε σχέση με την αυξημένη ζήτηση (η οποία εμφάνιζε και έντονα εποχιακά χαρακτηριστικά) μαζί με την ακαταλληλότητα του χώρου για την ομαλή μετακίνηση και μετεπιβίβαση των επισκεπτών. Το δεύτερο πρόβλημα ήταν πως στο χώρο υπήρχε ήδη ένα απηρχαιωμένο σύστημα διαχείρισης parking, το οποίο όμως δεν προσέφερε τους τελευταίους αυτοματισμούς και την κεντρική διαχείριση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

 

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

 

Διαλέγοντας τη σύγχρονη λύση

Η SCAN, μετά από μελέτη των ειδικών στοιχείων της εγκατάστασης που απαιτούσαν και ολοκληρωμένη διαχείριση και εξυπηρέτηση μιας μεγάλης ποικιλίας χρηστών, από επιβάτες, εργαζομένους στο αεροδρόμιο, επισκέπτες έως επισήμους, όπως και μια μεγάλη ποικιλία οχημάτων από ιδιωτικά, τουριστικά λεωφορεία, ταξί αλλά και αυτοκίνητα των εταιριών ενοικίασης, διάλεξε την εξής λύση:

Αρχικά δημιούργησε 10 ανεξάρτητους χώρους στάθμευσης, συνολικής χωρητικότητας περίπου 2.300 επιβατικών οχημάτων και 70 λεωφορείων. Από αυτούς οι 3, χωρητικότητας 1.325 αυτοκινήτων, είναι επί πληρωμή και προσφέρονται για οικονομική εκμετάλλευση. Διαθέτουν συνολικά 16 εισόδους και εξόδους και παρέχουν τόσο προσωρινή στάθμευση οχημάτων (σε επιβατικά και δίκυκλα) για την άμεση επιβίβαση-αποβίβαση επιβατών, όσο και τη δυνατότητα για μέση και μακροχρόνια στάθμευση. Άλλοι 3 χώροι, χωρητικότητας 710 θέσεων, προορίζονται για τους υπαλλήλους του Αερολιμένα και εξυπηρετούνται επίσης από 16 εισόδους και εξόδους.

Η επιλογή εξοπλισμού ήταν ένα ολοκληρωμένο «πακέτο» της Scheidt & Bachmann. Έτσι, το parking είναι πλήρως αυτοματοποιημένο με σύστημα αυτόματης αναγνώρισης των πινακίδων των εισερχόμενων αυτοκινήτων, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, ενώ στους χώρους προς οικονομική εκμετάλλευση έχουν εγκατασταθεί αυτόματα και χειροκίνητα ταμεία.

Ακόμη, σε κάθε σημείο εισόδου και εξόδου υπάρχει εποπτεία με κάμερες, ενώ όλα τα συστήματα συνδέονται κεντρικά με τις υπηρεσίες της ΥΠΑ, η οποία έχει τη διαχείριση και τον έλεγχο, μέσω δικτύου οπτικών ινών. Η υποστήριξη του εξοπλισμού γίνεται με συστήματα αδιάλειπτου παροχής ενέργειας, ενώ έχει εγκατασταθεί σύστημα ενδοεπικοινωνίας.

 

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

 

Προσφέροντας στην ανάπτυξη

Με την ολοκλήρωση του έργου, η λύση που εφαρμόσθηκε πέτυχε πλήρως τους στόχους της για ένα λειτουργικό, σύγχρονο, καθολικά αξιοποιήσιμο και κεντρικά ελεγχόμενο parking για τα εκατομμύρια επιβάτες του αεροδρομίου καθ’ όλο το έτος.  Μάλιστα, η επιτυχία αποδείχθηκε με τη θεαματική αύξηση των οχημάτων που σταθμεύουν σε σχέση με πριν, της τάξης του 50%, ενώ είναι σαφής η βελτίωση των υπηρεσιών και η εξυπηρέτηση των χρηστών. Στοιχεία, δηλαδή, απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη του αεροδρομίου “Μακεδονία”, το οποίο εξυπηρετεί το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Ελλάδας και τον τοπικό τουρισμό που είναι σε συνεχή άνοδο.