Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Κέντρο Πολιτισμού ΙΣΝ

Σύγχρονο parking για το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το πιο πρόσφατο αρχιτεκτονικό αλλά και πολιτιστικό κόσμημα της Αθήνας, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), διάλεξε το 2017 τα συστήματα της SCAN για να οργανώσει το σύνθετων προδιαγραφών parking του, έργο που ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Το συγκεκριμένο έργο είχε και ιδιομορφίες αλλά και ένα αυστηρό χρονικό πλαίσιο ολοκλήρωσης καθώς έπρεπε να είχε παραδοθεί σε πλήρη λειτουργία πριν την έναρξη της πρώτης σεζόν μεγάλων παραστάσεων στο Κέντρο, το οποίο είναι πλέον η έδρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

 

 

Προκλήσεις του έργου

Η SCAN συνεργάστηκε για μια ακόμη φορά με την διαχειρίστρια εταιρεία του parking, την POLIS PARK, με τις δύο εταιρίες να μετρούν σχεδόν μια δεκαπενταετία επιτυχημένης συνέργιας σε άλλους 6 χώρους με πάνω από 2.500 θέσεις στάθμευσης. Οι δύο εταιρίες είχαν να αντιμετωπίσουν, πέρα από το αυστηρό χρονοδιάγραμμα, δύο ζητήματα: Αρχικά την διαχείριση της στάθμευσης των μελών του Ιδρύματος τα οποία κατείχαν ήδη σχετική κάρτα που προσέφερε έκπτωση και δεύτερον, την άμεση και έγκαιρη ενημέρωση των οδηγών για τις κενές θέσεις ανά επίπεδο. Το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν και κρίσιμο καθώς το parking θα δέχεται υψηλό φόρτο αφίξεων/αναχωρήσεων σε μικρό χρονικό διάστημα, δηλαδή λίγο πριν και λίγο μετά κάθε παράσταση.

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

 

 

Σχεδιάζοντας την λειτουργικότητα

Για τον εξοπλισμό του parking χρησιμοποιήθηκαν από την SCAN τα κορυφαία συστήματα της Scheidt & Bachmann, που περιλαμβάνουν τον μηχανολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό καθώς και το λογισμικό διαχείρησης και αυτοματοποίησης.

Συγκεκριμένα οργανώθηκαν 4 ανεξάρτητοι στεγασμένοι χώροι στάθμευσης, καλύπτοντας τις ανάγκες επισήμων (VIP), εργαζομένων και επισκεπτών, φυσικά ΑΜΕΑ ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για parking δικύκλων. 

Συνολικά ο χώρος έχει 968 θέσεις στάθμευσης, διαθέτει δεκατέσσερις εισόδους και εξόδους, με επτά αυτόματα ταμεία και ένα χειροκίνητο. Στις εισόδους και εξόδους, έχει εγκατασταθεί σύστημα αυτόματης αναγνώρισης των πινακίδων. Επιπλέον έχει προβλεφθεί υποστήριξη από συστήματα αδιάλειπτου παροχής ενέργειας ενώ έχει εγκατασταθεί σύστημα ενδοεπικοινωνίας και οπτικών ανακοινώσεων.

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

 

Προσφέροντας στον πολιτισμό

Με την ολοκλήρωση του έργου, ξεκίνησε και η κανονική λειτουργία του parking στις 20 Σεπτεμβρίου 2017, συμπληρώνοντας τις άριστες εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με ένα πλήρως αυτοματοποιημένο χώρο στάθμευσης με καθολικό κεντρικό έλεγχο της λειτουργίας από την διαχειρίστρια POLIS PARK. Έτσι εξυπηρετείται και η μαζική προσέλευση επισκεπτών που σίγουρα θα διευκολυνθούν από ένα οργανωμένο parking σε κάθε τους πολιτιστική δράση και εμπειρία.