ΔΕΗ

ΔΕΗ

Σύστημα ελέγχου πρόσβασης και παρουσίας στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αγίου Δημητρίου της ΔΕΗ

Σε μία από τις πιο “βαριές” βιομηχανικές εγκαταστάσεις της χώρας, στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, κάλεσε η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού την SCAN ώστε να εγκαταστήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου προσώπων και μεταφορικών μέσων.

 

Οι προκλήσεις της εγκατάστασης

Στη μεγάλη έκταση του σταθμού και στις δύσκολες συνθήκες εργασίες, οι απαιτήσεις της ΔΕΗ ήταν ιδιαίτερες. Έτσι, αρχικά υπήρχε ανάγκη καταγραφής του ακριβούς χρόνου παραμονής του προσωπικού εντός των εγκαταστάσεων. Στη συνέχεια, χρειαζόταν έλεγχος εισερχομένων-εξερχομένων από την κεντρική πύλη, ενώ, τέλος, έπρεπε να αυτοματοποιηθεί η είσοδος-έξοδος μιας κατηγορίας ειδικών οχημάτων (σιλοφόρα μεταφοράς τέφρας), ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις κεντρικές πύλες χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

 

ΔΕΗ

 

Η SCAN σχεδίασε μια σύνθετη λύση με βάση το σύστημα ελέγχου πρόσβασης Kaba Exos 9300, του γερμανοελβετικού ομίλου Dormakaba (στρατηγικού συνεργάτη της). Στη συνέχεια, συνδύασε το λογισμικό διαχείρισης ωρομέτρησης SCANTimer, μια λύση δικής της σχεδίασης, που ενσωματώνει τη 30ετή εμπειρία της στον τομέα.

Ειδικότερα, εγκαταστάθηκαν 16 αναγνώστες καρτών σε επιλεγμένα σημεία ελέγχου σε όλα τα κτήρια των εγκαταστάσεων διασυνδεδεμένοι με οπτική ίνα, όπως και με εξωτερικές συσκευές ασύρματης σύνδεσης. Επίσης, στην κεντρική πύλη μπήκαν 2 αναγνώστες καρτών UHF μεγάλης εμβέλειας για τα σιλοφόρα οχήματα, στα οποία τοποθετήθηκε στο παρμπρίζ αντίστοιχη κάρτα αναγνώρισης.

Για τον οπτικό έλεγχο των πυλών τοποθετήθηκαν υψηλής ανάλυσης έγχρωμες κάμερες με δυνατότητα νυχτερινής λειτουργίας. Για την επιτήρηση εγκαταστάθηκε καταγραφικό σύστημα με ταχύτατη μετάδοση εικόνας και ήχου μέσω δικτύων Ethernet. Ο εξοπλισμός συμπληρώθηκε με δύο ηλεκτρικά τουρνικέ της CAME στην κεντρική πύλη.

 

ΔΕΗ

 

Η διαχείριση γίνεται σε πραγματικό χρόνο από ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου μέσω δικτύου. Το σύστημα παρακολουθεί τις κινήσεις εισόδου-εξόδου, τα δικαιώματα πρόσβασης, κρατά ψηφιακό ημερολόγιο συμβάντων, ενώ το λογισμικό έχει μεγάλες δυνατότητες παραμετροποίησης και εξέλιξης ώστε να χειρίζεται κάθε νέα απαίτηση ασφαλείας.

 

Βιομηχανική αντοχή

Η συνεργασία SCAN και ΔΕΗ προσέφερε στην τελευταία ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου πρόσβασης με κεντρική διαχείριση, που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της εγκατάστασης ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία. Οι υποδομές όμως που τοποθετήθηκαν, πέρα από την δεδομένη αντοχή τους στη βαριά χρήση, είναι και απόλυτα επεκτάσιμες και αναβαθμίσιμες, οπότε καλύπτουν και μελλοντικές απαιτήσεις. Τέλος, υπάρχει πλήρης συμβατότητα με την εξειδικευμένη εφαρμογή διαχείρισης ωρομέτρησης SCANTimer για περαιτέρω αυτοματοποίηση της διαχείρισης των εργαζομένων και της μισθοδοσίας τους.